به گزارش پیام بوشهر، آنطور که آخرین گزارش مرکز آمار نشان میدهد کالاهای وارداتی در سال گذشته با افزایش ۴۷۵ درصدی قیمت نسبت به قبل همراه بوده است. در این میان اما اوضاع کالاهای تولید داخل هم خوب نیست و بهعنوانمثال رکوردزنی قیمت برنج همچنان خبرساز است.
تازهترین گزارشی که مرکز آمار ایران در رابطه با متوسط قیمت اقلام خوراکی در مهر امسال منتشر کرد در رابطه با برنج نشان میدهد که هر کیلو برنج ایرانی در مهر پارسال بهطور متوسط ۲۹ هزار و ۱۰۰ تومان بوده که در شهریورماه به حدود ۴۲ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده و برای مهرماه متوسط قیمت آن ۴۷ هزار و ۱۰۰ تومان بوده است.
افزایش قیمت برنج ایرانی در فاصله شهریور تا مهر بهطوری قابلتوجه است که ۹.۷ درصد در این بازده زمانی گران شده است و در مقایسه با مهر پارسال ۶۲ درصد افزایش قیمت دارد و تا ۵۲ و ۷۰۰ تومان فروختهشده است؛ اما برگشت به هفت ماه گذشته و بررسی آمار قیمت برنج ایرانی نشان از شکست رکورد گرانی آن دارد؛ بهطوریکه در فرودین بهطور متوسط ۴۸.۱ درصد، اردیبهشت ۴۴.۴، خرداد ۴۲.۳، تیر ۴۰، مرداد ۴۲ و شهریور ۵۵ درصد گران شده که در مهرماه به ۶۲ درصد میرسد.
این روند نشان میدهد افزایش قیمت برنج ایرانی از مرداد تا مهر رشد قابلتوجهی دارد. اوضاع برنج خارجی هم تعریفی ندارد. در رابطه با قیمت برنج خارجی نیز افزایش ۲۴.۷ درصدی در مقایسه با مهر پارسال ثبت شده است. هر کیلو برنج خارجی در مهر سال گذشته ۲۱ هزار و ۱۰۰، شهریورماه ۲۵ هزار و ۹۰۰ و در مهرماه ۲۶ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است که البته در ماه گذشته تا بیش از ۳۰ هزار تومان رفته که نشان از تورم ماهانه ۱.۸ و نقطهبهنقطه ۲۴.۷ درصد دارد.
گفته میشود که برنج خارجی در دو سال اخیر با توجه به حذف ارز ۴۲۰۰ افزایش قیمت داشت ولی این روند افزایشی متوقف نشده است و ادامه دارد. افزایش قیمت برنج در حالی رخ میدهد که از ابتدای مرداد سال جاری با شروع ممنوعیت فصلی واردات که تا آبان ادامه دارد، واردات برنج ممنوع شده و گرچه رایزنیهایی برای ترخیص برنج و ورود به بازار جهت تعدیل قیمت، در این مدت وجود داشته اما با توجه به شروط تعیینشده فقط ۱۵ هزار تن مجوز ترخیص را دریافت کرده که آنهم مشخص نیست وارد بازار شده است یا خیر؟
این در شرایطی است که اعلام اخیر مسئولان گمرک از این حکایت داشت که مذاکراتی برای ترخیص ۸۵ هزار تن برنج که بعد از ممنوعیت واردات به بنادر رسیده انجامشده که بتواند تا حدودی وضعیت بازار برنج را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما این تمام ماجرا نیست و فقط برنج نیست که به دلیل دپو در گمرک با قیمت نجومی همراه شده است.
دپوی میلیونها کالا در بازار
در حالی روز گذشته وزارت صمتیها یکبار دیگر به ماجرای افزایش قیمت کالاهای اساسی در بازار ورود کردند که خبرها حکایت از دپوی هفت میلیون تنی کالاهای اساسی در بنادر دارد. تازهترین گزارش از وضعیت دپوی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر بیانگر افزایش حجم آن به بیش از هفت میلیون تن است.
درحالیکه در ابتدای سال جاری مجموع موجودی کالا و آنچه در شناورها در بنادر وجود داشت به حدود ۵.۲ میلیون تن میرسید که دراینبین حجم کالاهای موجود در شناورها که تخلیه نشده و بلاتکلیف مانده، قابلتوجه است. به گزارش ایسنا، روند دپوی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر از ابتدای سال جاری با افزایش همراه بوده است؛ بهطوریکه مروری بر وضعیت این اقلام نشان میدهد که در اواخر فروردینماه حدود ۵.۲ میلیون تن، اواخر اردیبهشتماه ۵.۸ میلیون، اواسط خردادماه ۵.۶ میلیون، اواخر تیرماه ۶.۴ میلیون تن و در اوایل شهریورماه سال جاری حدود ۶.۱ میلیون تن کالای اساسی بهعنوان موجودی و آنچه در شناورها وجود داشته است، گزارش شده بود./همدلی